Blinkende paaseieren, een enorme paashaas die je recht aankijkt en de mooiste figuren van chocolade. Met één blik in de etalage van banketbakkerij Jac. van Vliet begin ik te watertanden. En ik ben niet de enige. Kinderen staan met hun neus tegen het raam gedrukt en bewonderen met grote ogen alle pracht en praal.
De wereld van de chocolade kent voor mij nog veel geheimen. Ik ben dus ontzettend benieuwd hoe je al die mooie creaties maakt. Voor mijn nieuwe rubriek ”Over de vloer bij…” wil eigenaar Bart van Vliet wel een kijkje in de keuken geven. Ik kan mijn geluk niet op, want ik mag meehelpen in de productie van de paaseieren en paashazen! Welke chocoholic wil dat nou niet?
Bart laat met trots twee grote bakbeesten in de hoek van de bakkerij zien. Uit de machines stroomt een constante waterval van chocolade. Je zou bijna in de verleiding komen om je vinger er even onder te houden. Deze keukenhulpjes hebben een belangrijke taak: het tempereren. Simpel gezegd smelten zij de chocolade en brengen deze terug naar de juiste temperatuur. Zo krijgt het eindproduct een goede knapperigheid en een glans.
Op tafel staan paaseieren en vogelhuisjes in allerlei vormen en maten. Velen zijn versierd met bonte kuikentjes, vogels en lieveheersbeestjes. Bart zegt gekscherend: ”Sommige mensen vinden het kermis, maar ik hou er wel van.” Ik mag ook een aantal paaseieren gieten voor de verkoop. Grote vormen van wel twintig centimeter voorzie ik van dunne laagjes melkchocolade of pure chocolade.
Vervolgens moeten de eieren uitharden in de koeling, maar vooral niet te lang. “Het verschil tussen de koelkast en de kamer is dan te groot. Zo ontstaat condens en die zorgt voor doffe chocolade.” Bart vertelt dat de eieren in de koelkast zo’n 1 – 1.5 mm krimpen. Ze komen dan eenvoudig los van de vorm. Toch hebben sommige eieren nog even een ferme tik op de tafel nodig, voordat ze hun mooie glimmende schaal laten zien.
Dan is het tijd voor de paashazen. Daar komt wat meer precisiewerk bij kijken. Met een klein zakje vol chocolade spuit Bart eerst een aantal details in de vorm zoals grote tanden en pretogen. En dan is het opeens aan mij de beurt. Het lijkt een stuk makkelijker als Bart het doet met zijn jarenlange ervaring. Met enigszins bibberende handen spuit ik zo mooi mogelijke lijntjes voor de ogen. Gelukkig zijn we allebei tevreden over het eindresultaat.
Een haas zonder vacht is natuurlijk niet echt, dus maken we haren van pure en witte chocolade. De vegen van onze kwast geven zeker een leuk effect. Het is niet zo’n moeilijk klusje, maar het moet wel snel gebeuren. Bart legt uit: “Als je te lang heen en weer beweegt, tempereer je de chocolade teveel. Die blijft namelijk in beweging. Je hebt dan kans dat de chocolade scheurt bij het lossen van de vorm.”
Elke paashaas-vorm bestaat trouwens uit twee onderdelen; een voorkant met snoet en een achterkant met het schattige staartje. In tegenstelling tot de paaseieren gieten we de hazen wel als één geheel. Voor het vullen met de chocolade zetten we de twee delen met klemmetjes aan elkaar vast. En dat is geen overbodige luxe. Bart kan zich nog een grappig incident herinneren: “Ik was bezig met het vullen van een paashaas. Opeens vloeide de chocola over de grond en mijn schoenen. Het bleek dat de klemmetjes niet goed om de vormen zaten.” Gelukkig hielden we dit keer schone kleren.
Voordat ik het weet is het alweer tijd om afscheid te nemen. Tot mijn blijdschap ga ik niet met lege handen naar huis. Ik krijg een hennetje, een zakje paaseieren en een vogelnestje van chocolade. Op de balie liggen ook mini paaseitjes in schattige pastelkleuren. Daar was ik al naar op zoek! Die stop ik in mijn tas voor een nieuw paasrecept. Voordat ik in de verleiding kom om nog meer chocolade in te slaan, fiets ik snel naar mijn gezonde lunch.
Adres
Banketbakkerij Jac. van Vliet en ZonenHooftstraat 61
2406 GE Alphen aan den Rijn