Van een sticky toffee pudding tot Engelse muffins en pains aux raisins. Wie graag klassiekers uit de oven tovert wordt erg blij van het nieuwe bakboek Bak! – De allerbeste recepten van Paul Hollywood. Een beetje bakliefhebber kent Paul als het populaire jurylid van The Great British Bake off. Je weet wel, die charismatische man met de strakblauwe ogen en zijn wereldberoemde handshake.
In het dikke naslagwerk Bak! vind je alle favoriete zoete en hartige recepten van Paul. Superleuk hoe divers de recepten in dit boek zijn. Als echte zoetekauw krijg ik natuurlijk het meest trek van zijn koekjes en taarten, maar ook voor de hartige liefhebber is dit boek zeker een aanrader. Leer bijvoorbeeld worstenbroodjes maken met een handig stappenplan of ga op de Britse toer met een traditionele steak and mushroom pie : een hartige taart met flinke stukken vlees en bierjus.
Fan van brood
In de inleiding vertelt Paul over zijn kindertijd. Als kleine jongen stuiterde hij al rond in de broodbakkerij van zijn vader. Van de beste bakkers leerde hij brood bakken. Niet zo gek dat een groot gedeelte van Bak gewijd is aan brood in allerlei soorten en maten. Paul zegt daar zelf over: “Het is ongelooflijk hoeveel soorten brood je kunt maken met een simpel deeg van bloem, zout, gist en water.” Waag jezelf aan een klassiek stokbrood, hot cross buns of ga voor het midden-oosterse maneesh met een topping van za’atar en sesamzaad.
Simpele ingrediënten
Welke uitdaging je ook aangaat, Paul got you covered met zijn duidelijke en (gelukkig!) korte instructies. Sommigen recepten bevatten ook handige kadertjes met tips. Bijvoorbeeld in welke winkel je de meeste kans maakt op hard witbroodmeel. Een favoriet ingrediënt van Paul dat in Nederland moeilijker verkrijgbaar is. Maar wees niet bang. Paul bakt het liefst met ingrediënten die iedereen in zijn voorraadkast heeft staan, dus geen lange zoektocht langs vele supermarkten.
Verdwalen tussen de recepten
Klein nadeel van Bak! is de indeling van de hoofdstukken. Zo prijken de rijk belegde pizza’s samen met donuts in hetzelfde hoofdstuk. Als je de inleiding leest is dat heel logisch. Als Paul pizza heeft gegeten, spoelt hij die graag weg met een lekkere donut. Maar als lezer ben je soms even het spoor bijster als je tussen al die zoetigheid opeens een pizza prosciutto tegenkomt. Het mag de pret niet drukken. Een goed excuus om nog even lekker te struinen tussen alle hongerig makende recepten. En anders kun je altijd nog in het handige alfabetisch register achterin het boek duiken.
Verleidelijke scones
Als proef op de som heb ik meteen maar de klassieke scones geprobeerd. Mijn keuken én handen zaten onder het ongelooflijk plakkerige deeg, maar dan heb je ook wat. De scones zijn heerlijk zacht van structuur, bijna als brood. Ze laten zich goed snijden zonder te breken en smaken gelukkig niet al te zoet ondanks de hoeveelheid suiker die Paul gebruikt.
Enige minpunt vind ik de vorm. Ik moet het eerste recept nog tegenkomen dat mooie hoge scones oplevert. En ik had nog wel de tip van Paul opgevolgd om vooral niet met mijn uitsteker te draaien. Maar goed, de smaak is het belangrijkst. De scones smaken goddelijk met clotted cream en homemade cranberry compote van Laura’s Bakery. Zo goddelijk dat er al tijdens de shoot eentje in mijn mond verdween.
Ben je nieuwsgierig geraakt naar dit nieuwe bakboek van Paul Hollywood? Je kunt het hier aanschaffen.